petak, 22. siječnja 2016.
Mini Srcolini
Sastojci:
za 8 malih tortica:
za biskvit:
-30 g maslaca
-42 g brašna
-8 g gorkog kakaa
-1 žličica praška za pecivo
-mrvicu soli
-60 g šećera
-1 vrećica vanilin šećera
-2 jaja
za kremu:
-250 ml mlijeka
-1 žlica šećera
-1/2 vrećice praška za puding od vanilije
-100 g maslaca(ili 50 g margarina i 50 g maslaca)
-80 g šećera u prahu
-1 vrećica vanilin šećera
-za dekoraciju(čipkasta čokoladna srca):
-80 g tamne čokolade za kuhanje
-silikonski kalup u obliku srca za muffinse
i još:
malo čokoladnog likera ili ruma ili mlijeka(za namočiti biskvit)
Priprema:
-pećnicu ugrijati na 180 C
-silikonske kalupe u obliku srca,sa 8 rupica(za muffinse)lagano premazati maslacem
-u zdjelu prosijati brašno,kakao,prašak za pecivo i sol,
-maslac izvaditi na sobnu temperaturu da omekša ili samo malo otopiti u mikrovalnoj pećnici ali kratko,da ostane kremast,da se ne pretvori u tekućinu)
-odvojiti žumanjke od bjelanjaka
-bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg zajedno sa 1 žlicom šećera i staviti sa strane,
-dobro izmiksati žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svjetlu i pjenastu smjesu.Polako žlicu po žlicu i dalje miksajući umješati maslac,a zatim u nekoliko navrata dodati polako suhe sastojke(brašno,...)i nježno umješajte.
-na kraju lagano,isto u nekoliko navrata umješati i snijeg od bjelanjaka,
-smjesu žličicom ravnomjerno rasporediti u silikonski kalup,poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta(provjeriti kad se počnu odvajati od ruba kalupa i provjeriti čačkalicom).
-izvaditi iz pećnice,malo sačekati a onda tortice oprezno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade.
Neke tortice na vrhu malo nabubre tokom pečenja,pa im onda prije filovanja kremom malo odrežite vrh,tako da vam tortice budu ravne)
Drugi način pečenja biskvita:
-ako nemate silikonski kalup u obliku srca,biskvit možete peći u malom četvrtastom plehu za kolače obloženom pek papirom,kad se biskvit ohladi onda uz pomoć modlice za keksiće u obliku srca izrežite tortice.
Priprema kreme:
-od mlijeka,šećera i praha za puding skuhati puding prema uputi na pakiranju,staviti u zdjelicu i ostaviti da se ohladi,
-maslac izvaditi na sobnu temperaturu nekoliko sati prije pripreme kreme da se omekša,
-omekšali maslac miksati sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu,a zatim dodavati žlicu po žlicu hladni puding i izmiksati u glatku kremu
Priprema dekoracije(ČIPKASTA ČOKOLADNA SRCA):
-Silikonski kalup okrenite na naopaku stranu i lagano premažite uljem,
-na pari otopite čokoladu,stavite je u deblju najlon vrećicu,na vrhu škarama odrežite špic,a zatim ocrtajte čokoladom rub srca a onda ga išarajte u unutrašnjosti,
kalup stavite u zamrzivač da se čokolada stegne,
-kad se čokolada stegla polako odvojiti od silikonskog kalupa,srca posložiti na pek papir ipohraniti u hladnjak do upotrebe
SLAGANJE TORTICA:
-srcoliku torticu prerežite na tri ili dva djela(ja sam polovicu prerezala na tri a polovicu tortica na dva djela),svaku izrezanu kriškicu tortice po želji poprskati sa malo čokoladnog likera ili ruma ili mlijeka,
-kremu stavite u slastičarsku špricu (odaberite neki valoviti nastavak po želji),na krišku tortice ravnomjerno našpricajte kremu,poklopite drugom kriškom,našpricajte kremu i tako do kraja,
-tako napravite sa svakom torticom,
-prije posluživanja na svaku torticu malo ukoso staviti čokoladno čipkasto srce
Posluživanje:
Tortice podjeliti sa voljenom osobom uz topli čaj ili kavu!
0 komentari:
Objavi komentar