petak, 22. siječnja 2016.

Bosanski đevrek


Tursko pecivo koje se u raznim krajevima svijeta pravi uz određene izmjene. Kako piše u knjizi Bosanski kuhar, autora Alije Lakišića, ovakvi đevreci se prodaju na Baščaršiji u Sarajevu.


Sastojci:
-500 g brašna
-350 ml mlake vode
-1 kesica suhog kvasca
-1 jaje
-2 čajne kašike soli
I JOŠ:
-jaje za premazivanje



Priprema:
U posudi promiješati brašno, kvasac i so. Dodati jaje i, polako sipajući mlaku vodu, zamijesiti tijesto.
Istresti ga na pobrašnjenu podlogu i, uz još malo brašna, zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Ostaviti ga tako 5 minuta, pa premijesiti. Pokriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena. Tijesto malo premijesiti i podijeliti na sedam jednakih loptica. Loptice rukama razvaljati u deblje valjke. Valjak uzeti s jedne i s druge strane i okretati ih u suprotnim pravcima. Kad se tijesto uvrnulo, dva kraja spojiti. Đevreke poredati na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti da se dižu 15 minuta.
Netom prije ubacivanja u rernu, đevreke premazati umućenim jajetom i svaki od njih malo posoliti.
Peći ih na 200 stepeni dok fino ne porumene, oko 20 minuta. Umotati u krpu dok se malo ne ohlade.

0 komentari:

Objavi komentar