utorak, 19. siječnja 2016.
Kolač sa kremom od ruma
Sastojci:
Biskvit
po želji
Kore:
-2,5 dl vode
-12,5 dkg margarina
-15,5 dkg brašna
-1 žličica šećera
-6 jaja
Nadjev od višanja:
-1 kompot od višanja
-2,5 dl soka od višanja
-5 dkg gustina
-malo cimeta
-10 dkg šećera
Krema od ruma:
-2 želatine
-6 žlica hladne vode
-3,5 dl mlijeka
-10 dkg šećera
-2 vanilin šećera
-750 ml slatkog vrhnja
-malo ruma
Priprema:
Napraviti biskvit po želji. Ja sam pravila od 5 jaja, 5 kašika šećera, vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo i 5 kašika brašna.
Tijesto: vodu, margarin i malo šećera prokuhati i dodati brašno. Kuhati jednu minutu te skinuti sa vatre. Dobro ohladiti. U ohlađeno dodati šest jaja ali jedno po jedno. Podijeliti na dva dijela i peći dvije kore. Peći na 220C oko 15 minuta. Tijesto kada se ispeće biti će nepravilno puno brežuljaka.
Nadjev od višanja: jedan kompot od višanja ocjediti i sačuvati 2,5dl soka. 4 žlice soka pomješati sa 5 dkg gustina. Ostatak soka zakuhati sa malo cimeta i šećera, a zatim u to dodati gustin i pustiti da kuha 1 minutu. U to dodati višnje i sve istresti na biskvit.
Krema od ruma: dvije želatine pomješati sa 6 žlica hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri. Zakuhati 3,5dl mlijeka sa 10 dkg šećera i vanili šećerom. U vruće dodati želatinu i mješati dok se ne otopi. Ohladiti do mlakoga te dodati slatko vrhnje prethodno izradito sa malo ruma.
Slaganje: biskvit-nadjev od višanja - zatim dio kreme od ruma pa kora - ostatak kreme od ruma i kora na kraju.
Posluživanje:
Kolač dobro ohladiti i možete gornju koru posuti sa šećerom u prahu ili išarati sa čokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar