utorak, 26. siječnja 2016.

Crno-bijeli kolac




Sastojci:
-200 gr. putera
-50 gr kakaa
-200 ml mlijeka
-150 gr secera
-300 gr brasna
-1 kesica praska za pecivo
-100 gr badema
-100 gr oraha
-3 jaja
Sirup:
-100 gr secera
-200 ml vode
Glazura:
-150 gr cokolade
-150 ml slatkog vrhnja
I jos
-200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
U serpi staviti puter,kakao,mlijeko i secer i staviti da prokuha,da se puter istopi svo vrijeme mijesajuci. Kada se puter istopio maci sa vatre i ohladiti. Bademe i orahe malo staviti u rernu da se potpecu,pa ih samljeti. U ohladjenu smjesu sa puterom staviti 3 zumanjka i brasno pomijesano sa praskom za pecivo,pa to dobro izmutiti. Dodati snijeg od 3 bjelanjka i blago izmijesati i na kraju dodati mljevene orahe i bademe i lagano izmijesati. Sipati u pleh( 40x20 )oblozen pek papirom i peci na 180 C 35 minuta. Kolac ostaviti da se ohladi


Sirup:
U serpi sipati secer i na umjerenoj temperaturi staviti secer da se karamelizuje. Sipati vodu i pustiti da se secer rastopi. Preliti kolac sa sirupom i ostaviti par minuta,pa ga isjeci na kocke Glazura. Na pari staviti vrhnje i cokoladu,pa kada se vrhnje malo zagrije i cokolada pocne da se topi,maci sa vatre i mijesati dok se cokolada sasvim ne rastopi. Svaku kocku preliti sa kasikom glazure Ostaviti malo u hladnjaku. Ukrasiti sa umucenim slatkim vrhnjem i sa malo rendane cokolade.

0 komentari:

Objavi komentar