Orijentalna poslastica za kojom sam ludovala kao devojčurak. Na recept sam naletela prgledajući Veliki narodni (Patin) kuvar iz 1956. godine. Naravno da sam sudžuk odmah morala da napravim, mada mi taj iz kuvara nije bio kao onaj kojeg sam se sećala. Onda sam malo istraživala, dodavala i oduzimala i najzad dobila ono što hoću :)
Sastojci:
-1 l vode
-100 gr gustina
-100 gr oštrog brašna
-200 gr šećera
-1 kesica vanilin šećera
-150 gr seckanog oraha
-i još malo mlevenih oraha za posipanje
Priprema:
Razmutiti dobro gustin i brašno u hladnoj vodi da ne bude grudvica, dodati i šećer (moj je smeđi), pa sve zagrejati dok ne provri i kuvati da se zgusne i dok ne počne teško da se meša. Dodati seckane orahe, opet promešati i sipati u plitku tepsiju. Posuti mlevenim orasima i ostaviti da se ohladi, sudžuk je bolji kada malo odstoji u frižideru. Seći na četvrtaste komade i poslužiti. Imala sam karamel sos pa sam sudžuk njime prelila. Umesto u tepsiju, sudžuk možete sipati u više manjih činijica i tako poslužiti...
Posluživanje:
Ovaj slatkiš je zgodan za one koji poste, čak i kada su dani na vodi, jer nema dodatih masnoća, a orah je dozvoljen u malim količinama.
0 komentari:
Objavi komentar