nedjelja, 17. siječnja 2016.
Mrkveni kolac iliti torta...
Odusevljena sam - volim ja ovakve kolace, podjednako mi dobar kolac i od tikvice i ovaj od mrkve... dok sam pekla mirisilo je - cinis da spremam kolace za Blagdane... zaista,
Sastojci:
Za kora
-250 ml. ulje
-180 gr. smedjeg secera
-1 Vanilin šećer Dolcela
-3 jaja
-250 gr. brasno
-1 zlicica prasak za pecivo
-1/3 zlicice Sode bikarbone Dolcela
-1/4 zlizice soli
-1 zlicica Cimeta mljevenog Podravka
-1/2 zlicica muskatni orah
-1/2 zlicica djumbira
-150 gr. seckanih oraha
-350 gr. naribana mrkva
Krem
-250 gr. krem sira
-60 gr. secera u prahu
-1-2 zlice sok od limuna
Za posipanje
-oko 100 gr. ili jedna saka seckane orahe
Priprema:
Naribajte mrkvu. Izmesaajte brasno sa ostalim zacinkama, dodajte prasak za pecivo,soda bikarbona, orahe. Izmesajte sve dobro i odlozite na stranu. Secer i jaja zajedno sa vanil secerom izmutite.
Kad ste izmutili dodajte ulje, - jos malo mutite da se spoje, onda izmesano brasno - sa spatulom sve to dobro izmesajte da se spoji, pa dodajte naribanu mrkvku. Opet sa spatulot izmesajte, izlije u kalup (kod mene promjer 24 sm, a da bi bila visoka - potrebno je modla 20 sm.koju ja nemam) stavite da se pece u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 50 min. Ispecenu koru ostavite da oladi, onda je isecete na dva dela.
Krem
Sa mikserom spojite secer u prah sa krem sirom, probajte... ako volite dodajte sok od limuna - ako ne nemora (ja jesam stavila 1 zlicu prema mom ukusu), podelite na dva dela. Jednu polovinu stavite na koru, poklopite i drugu polovinu stavite po vrh kore. Posipite sa seckanim orasima... i to je to! Znam da je ovo uzivancija, ostaje da vi kazete svoj dojam ukoliko spremate!
Posluživanje:
Ostavite da odstoji bar nekoliko sati - najbolje je preko noci kako bi se spojili ukusi sa kremom, pa posluzite,
0 komentari:
Objavi komentar