subota, 16. siječnja 2016.

TORTA NA KAT DEKORIRANA SA GANACHE KREMOM


Kao prvi članak u novoj godini predstavit ću vam ovu tortu na kat dekoriranu sa ganache kremom. Ovakve torte možete praviti za domaće varijante ili čak rezveselite neku dragu osobu. Obje torte su pravljene od Nugat torte koja je zaista odlična. Bez obzira na kat nisam iskoristila količinu iz recepta, a opet izgled nije ostavljao dojam da su torte malene. Velika pomoć u pripremi svakog kata mi je bio podesivi obruč sa kojim sam sama regulirala željene dimenzije za pečenje biskvita, zaista je zahvalan i možete ga pronaći na stranici Sve i svašta. Ovdje ću vam objasniti koje količine iz recepta sam koristila za svaku dimenziju i na koji način sam ju dekorirala, možda nekome dam ideju. Inače u receptu piše da se svaki biskvit poprska sa sirupom, mada ga ja ovdje nisam koristila i bilo je dobro.



SASTOJCI:
BISKVIT:
-10 jaja
-10 žlica šećera
-10 žlica brašna
-10 žličica čokolade u prahu
-3 žlice ulja
-10 žlica mlijeka
-2 praška za pecivo
-10 žlica mljevenih prženih lješnjaka
-količina za gornju tortu od 16 cm

BISKVIT:
-3 jaja
-3 žlice šećera
-3 žlice brašna
-3 žličice čokolade u prahu
-1 žlica ulja
-3 žlice mlijeka
-1 prašak za pecivo
-3 žlice mljevenih prženih lješnjaka
-krema je napravljena sa količinom iz recepta i raspoređena na oba kata

NOUGAT KREMA:
-1,5 l mlijeka
-3 pudinga nugat
-5 žlica gustina
-15 žlica šećera
-250 gr margarina
-100 gr čokolade
-3 žlice Nutelle
-100 gr mljevenih prženih lješnjaka



DEKORACIJA:
-600 gr čokolade za kuhanje
-500 ml šlaga
-50 gr šlaga u prahu
-70 ml hladnog mlijeka
-jestiva boja
-tičino u boji
-izrezivači cvijetova
-štapići za dekoriranje
-kist

PRIPREMA TORTE NA KAT:
 Postupak pripreme biskvita i kreme pogledajte ovdje. Na tepsiju raširite masni papir i postavite obruč koji podesite po želji, donji kat ove torte je 22 cm.  Bitno je slijediti opisan postupak iz recepta za pripremu biskvita i laganim dodavanjem bjelanjka ostalim sastojcima dobit ćete čvrstu smijesu koja neće izlaziti iz obruča. Znači, smijesu ulijte u kalup.  Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 35-40 min. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Postupak za gornji kat ponovite u obruču od 16 cm. Za te dimenzije bit će dovoljno biskvit peći na temperaturi od 180 stupnjeva oko 25 min. Nakon što su se biskviti ohladili prerežite svaki da dobijete tri dijela. Svaku tortu filujte pripremljenom kremom, ali na posebnim tacnama. Stavite torte u frižider da se stegnu. Ganache kremu pripremite tako da šlag ugrijete do vrenja i prelijete ga preko isjeckane čokolade, miješajte dok se sasvim ne rastopi. Ostavite ganache da stoji na sobnoj temperaturi, primjetit ćete da se po malo steže. Kada se ganache stegnuo dovoljno (ne previše), premažite njime svaku tortu. Stavite torte u frižider da se ganache stegne. Špahtlom uhvatite manju tortu i postavite ju na veću, možete između naneti malo ganache kreme (istopljene) da malo zaljepi. Čvrstoća oba kata mi je bila sasvim dobra, mada tko želi može dodatno ubosti po sredini štapić za ražnjić.  Izradite šlag u prahu sa hladnim mlijekom, obojajte ga i sa špricom pikajte oko svake torte. Moji gosti koji su ugledali tortu pomislili su na prvu da sam pravila kuglice od tičina, vjerujte sa šlagom je puno jednostavnije i brže.

- Za cvijet obojate i razvaljajte tičino.
- Izrežite sjekačima za cvjetove različite veličine tičina.
- Krajeve svakog dijela malo istanjite sa štapićem.
- Na zgužvanu i udubljenu alu foliju postavite svaki dio.
- Ostavite da se malo osuši na zraku i stegne.
- Od malo šećera u prahu i par kapi vode (čisto da dobijete tekuću smjesu) napravite ljepilo. Ugrijte ga u mikrovalnoj i kistom lijepite svaki dio. Kuglicu za tučak prije ljepljenja utisnite u šećer u boji.
- Cvijet postavite na tortu.

1 komentar: