nedjelja, 17. siječnja 2016.

Samo još jedna torta s jagodama


Sada im je sezona, a moji obožavaju jagode….zato su kod mene ovih dana često na repertoaru, a kako smo danas ugostili na vikendici drage prijatelje jagode su dobile malo svečaniji oblik….Torta zahtjeva malo truda i vremena, ali zato okusom i izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim!


Sastojci:
Tijesto
-150 gr oštrog brašna
-150 gr margarina
-120 gr šećera
-1 vrećica bourbon vanilin šećera
-3 jaja
-1/2 vrećice praška za pecivo
Krema br. 1
-150 ml izmiksanih jagoda
-200 gr sira mascarpone
-25 gr šećera u prahu
-100 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
-3 listića (ili pola vrećice) želatine
-1 jušna žlica limunovog soka
Krema br. 2
-300 gr sira mascarpone
-3 listića (ili pola vrećice) želatine
-40 gr šećera u prahu
-300 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
-nekoliko jagoda
-Premaz od jagoda
-2oo ml izmiksanih jagoda
-3 listića (ili pola vrećice) želatine
Za ukrašavanje
-200 ml zaslađenog vrhnja za šlag (ili nezaslađenog, ali mu onda dodajte šećer po vlastitom ukusu)
-2 dcl soka od jagode
-1 vrečica crvenog preljeva za torte
-nekoliko jagoda sa peteljkama
-po potrebi čokolada za kuhanje
-malo ulja
-sjeckane pistacije



Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Margarin dobro izradite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. U tu smjesu umješajte brašno s praškom za pecivo.
Na dno kalupa promjera 24 cm stavite papir za pečenje, pripremljeno tijesto stavite u kalup, zagladite i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C 30-tak minuta. Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na dva dijela.  Za kremu br.1 želatinu otopite u vodi, ocijedite i dodajte izmiksanim jagodama koje ste lagano ugrijali i u koje ste sipali limunov sok.Ohladite. Mascarpone dobro izmiješajte sa šećerom i zatim dodajte polovicu pripremljenih jagoda sa želatinom i na kraju šlag koji ste napravili od vrhnja.
Manju zdjelu obložite prozirnom folijom i u nju sipajte pripremljenu kremu. Ostatak jagoda sa želatinom stavite u špricu za tortu i utisnite u sredinu kreme. Kremu ostavite barem sat-dva u frižideru. Za kremu br.2 namočite želatinu u vodi, ocijedite a zatim ju otopite u malo vrhnja koje ste lagano zagrijali i dodajte u mascarpone.Preostalo vrhnje istucite sa šećerom u čvrsti šlag i umiješajte u mascarpone. Za premaz namočite želatinu, ocijedite i otopite u zagrijanim izmiksanim jagodama, ostavite da se ohladi. Prvu polovicu biskvita stavite na tanjur za torte i oko njega stavite obruč.Kremu koju ste hladili u zdjeli stavite na sredinu biskvita.  Skinite foliju, a zatim oko nje premažite biskvit sa polovicom premaza od jagode. Preko premaza od jagode rasporedite polovicu kreme br.2, i poslažite polovice jagoda ukrug. a zatim premažite drugom polovicom kreme.Preko kreme rasporedite ostatak premaza od jagoda. Zagladite, prekrijte drugom polovicom biskvita i ostavite na hladnom nekoliko sati, najbolje preko noći. Skinite obruč oko torte. Od slatkog vrhnja istucite čvrsti šlag. Na sredinu torte stavite mali okrugli obruč (lagano utisnite u biskvit - ja za ovo koristim onu modlu za raditi krafne) pa ulijte preljev za  torte koji ste skuhali u soku od jagoda te ostavite na hladnom da se stisne.
Maknite obruč i oko preljeva cijelu tortu premažite šlagom. Tortu uokolo posipajte sitno sjeckanim pistacijama.

Tortu sada ukrasite po želji šlagom i čokoladnim jagodama :)

0 komentari:

Objavi komentar