subota, 16. siječnja 2016.

Lisnate kiflice sa rogačem...


Rekoh vam da će sledećih nekoliko recepata biti sa rogačem...ima još dva pa posle prestajem...


Sastojci:
-470 g brašna za hleb
-90 g rogač u prahu
-125 ml toplog mleka
-100 g kisele pavlake
-120 ml kefira ili jogurta
-80 ml tople vode
-5 g soli
-7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
-1 kašičica šećera
-200 g hladnog putera
-gustin za doradu testa


Priprema:
Brašno,rogač u prahu i so sjediniti i prosejati sve zajedno u vanglicu. U toplo mleko dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne. U prosejano brašno dodati nadošli kvasac, kiselu pavlaku, kefir / jogurt i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo da dobijete meko i glatko testo...ako je potrebno,dodavati po još malo brašna...meni je bilo dovoljno to što sam napisala u sastojcima.  Umešeno testo oblikovati u loptu,premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. Uduplano testo podeliti na 10 loptica,svaka malkice više od 100 g. Rastanjiti prvu kuglicu ( ako vam se testo lepi, pomažite se sa gustinom ) izrendati ili sitno iseckati hladan puter ( ja obično stavljam zamrznuti puter ) oko 20 g preklopiti sa drugom rastanjenom kuglicom, opet izrendati puter i tako uraditi sa još dve kugluce i na kraju prekriti sa petom rastanjenom kuglicom. Zaviti u providnu foliju i ostaviti u grižider, najmanje pola sata. To isto uraditi i sa preostalih 5 kuglica. Posle pola sata izvaditi prvi deo testa i rastanjiti u pravougaonik i polovinu preostalog putera izrendati ili iseckati preko testa,preklopiti ( kao što vidite na slici od broja 4 do 7 ) i vratiti ponovo u frižider i ostaviti da odstoji, najmanje pola sata a može i duže. Tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Izvaditi prvi deo testa, rastanjite koliko možete tanje,ako tanjite u krug, ako tanjite u kocku,testo neka vam bude bar pola cm debljine.
Krug iseći prvo na 4 dela i onda svaki deo iseći još na 4 ili, ako volite da su vam kifle veće,onda na 3 dela. Zaviti u kiflice i poređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Prekriti kiflice sa providnom folijom i ostaviti na hladnom mestu sat vremena. Premazati sa malo mleka i zagrejati rernu na 190°C. Peći ih oko 20 do 25 minuta. Prohladiti i poslužiti sa kafom ili toplim mlekom.

Posluživanje:
Ove kiflice se mogu praviti i na najobičniji način kao i sve ostale kiflice.
Umesiti testo, ostaviti da se podigne i onda podeliti na pola.Svaku polovinu razvući u krug iseći na trouglove, premazati sa malo otopljenog putera i puniti sa čim vi volite, džemom, mlevenim orasima,čokoladom....

0 komentari:

Objavi komentar