nedjelja, 31. siječnja 2016.

Bronhi kocke


Kolač koji iziskuje svu vašu pažnju i nježnost. Nije kompliciran – ustvari ne znam koji je meni kolač kompliciran pa ocjenjujem totalno subjektivno. Imala sam bazni recept za Bronhi koji se radi ili kao torta promjera 26cm ili kao kocke 20×30cm. Sa par fini mini violetnih trikova (:lol:) razvukla sam ga na izdašan kolač iz kalupa 34×34cm. Vjerujte, uživat ćete u ovoj dekadentnoj i nježnoj "dječjoj" radosti :)





Sastojci:
kore (x 3)
-4 kom XXL friških bjelanaca + prstohvat soli
-100 g šećera
-45 g oštrog brašna
-30 g škrobnog brašna
-1 žličica praška za pecivo
-1 žličica octa
-1 žlica ruma
-80 ml ulja
-za treću, kakao koru oduzeti 10g škrobnog brašna i dodati 30g ektra tamnog gorkog kakaa i 2 žlice ruma

Bronhi krema:
-1 l mlijeka
-100 g bijele čokolade
-200 g Bronhi bombona
-2 kom vanilin šećera
-100 g oštrog brašna
-100 g škrobnog brašna
-150 g omekšalog maslaca
-300 ml slatkog vrhnja
-4 listića želatine
-za trećinu kreme 70 g čokolade za kuhanje

Čoko glazura za premaz bijelih kora:
-170 g čokolade za kuhanje
-70 g maslaca
-3 žlice suncokretova ulja

Završna čoko glazura:
-230 g čokolade za kuhanje
-9 žlica suncokretova ulja
-2 žlice tečnog meda (agacija)



Priprema:
Detaljne upute jer znam koliko znače!! Čak ni ja ne čitam šture recepte, ako ništa drugo, jer imam osjećaj da su pisani zbrda zdola. Pa krenimo :)

1) Prvo kuhamo kremu : od mlijeka izdvojimo 200 ml, ostatak ugrijemo zajedno sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom. Miješamo dok se sve ne istopi, zatim zakuhamo kremu sa škrobnim i oštrim brašnom koje smo razmutili u onih 200ml mlijeka. Bit će vam lakše ako prije toga lagano ugrijete to mlijeko u MW (tek toliko da bude mlako). Skuhati gustu kremu, prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti.

2) Za biskvit prvo obložiti lim papirom za pečenje. Istući čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosijano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmiješati pjenjačom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; kuhačom lagano izmiješati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak sa još jednom bijelom korom. U treću koru dodati kakao prosijan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto.

3) Sa obje bijele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u MW ili na pari) – preliti preko obje kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko).

4) Pjenasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatko vrhnje i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučeno slatko vrhnje. Umiksati otopljenu želatinu, podijeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu.

5) Mazati bijelu kremu na bijeli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obje ruke položite ispod bijele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite. Nema veze ako se malo umrljate čokoladom, neće se to ni primijetiti kasnije :) Premazati ostatkom bijele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći.

6) Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u MW ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku. To je jako bitno…

7) Vratiti kolač u hladnjak i već za cca 30 minuta možete rezati kocke vrelim nožem. Uživajte :)

Posluživanje:
Radim ga u paru sa Klemissimo Klemsnitama jer tako odmah utrošim cijela friška jaja.
Foru sa kuhanjem bombona možete iskoristiti sa bilo kojim karamelama ako ne volite Bronhi, npr. Werther’s Original.
Konzistencija, okus i šmek kolača su totalno drugačiji, samo moji. Biskviti su meki i sočni, kremica ih fino nadopunjuje… A kako rezati kolač? To je piece of cake cijele ove slatke priče! Samo treba imati nježnu ruku i ravnomjerno zagladiti smjese (bilo biskvitne, bilo same kreme) i nadalje sve ide kao po loju oštrim nožem uronjenim u vrelu vodu.


0 komentari:

Objavi komentar